FİYATLAR NE ZAMAN OTURUR!

FİYATLAR NE ZAMAN OTURUR!

Ülkemizde son bir yılda a’dan z’ye ne varsa hemen hemen her şeye yüzde 200 ile 600 arasında ZAM geldi. En az artış maaşlara geldi desek yeridir. Özellikle sabit gelirliler için son bir yıl adeta kabus oldu. Orta direk çöktü ve alt gelir grubuna girdi. Ülkemizdeki zengin-fakir arasına dağlar girdi ve makas büyüyerek adeta uçurum oluşturdu. Her ne kadar TÜİK enflasyon rakamlarını yüzde 84 civarında olduğunu açıklasa da halka yansıyan enflasyonun bunun kat kat üstünde olduğunu fiyatlara bakarak anlayabiliriz. Geçen sene Aralık ayında aldığımız ürünle bu sene Aralık ayının ilk haftasında aldığımız aynı ürün arasında 3-4 kat fark olduğunu görmekteyiz.

Yılbaşı yeni zamlar demektir
2022 yılının bitmesine sayılı günler kaldı. 2023 yılına yeni zamlarla girmeye hazırlanıyoruz. Başta vergiler, cezalar, harçlar gibi kalemler yeni değerlenme oranına göre yapılırsa yüzde 123 oranında zamlanacak ve buda 2023 yılının nasıl zorlu geçeceğini adeta öncesinden haber veriyor. Cumhurbaşkanının bu oranı yüzde 50 indirme yetkisi bulunuyor ve ay sonuna kadar bu yetkiyi kullanmasını 85 milyon yurttaşımız adına ümit ediyorum. Aksi halde 2023 yılı 2022 yılına göre daha zorlu geçebilir. Fiyat artışları ne zaman durur diye sorup duruyoruz. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 84,39 ve Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 136,02 olarak açıklandı. Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki makas devam ettikçe fiyat istikrarından bahsetmek biraz zor olacaktır. 
Seçim Fiyatları Aşağı Çeker mi?  

2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlerde ülkemiz adına bir dönüm noktası olacaktır. Seçim öncesi iktidar elindeki tüm imkânları kullanarak fiyatların bir nebze de olsa aşağı düşmesi için yeni adımlar atacaktır. Ancak üç harfli marketlere yapmış olduğu baskıyla bunu başaramaz. Çünkü maliyetlerin düşmesini sağlaması gerekmektedir. Akaryakıt fiyatları aşağı yönlü düşmeye başladı ve devam ederse fiyatlarda bir nebze düşüş sağlanabilir. Ancak yılbaşında asgari ücrete gelen artış bunu erteler ve fiyatlara yansıması için elektrik-doğalgaz ve döviz kurunun da aşağı yönlü düşmesi gerekmektedir. 85 milyon yurttaşımız için 2023 daha zorlu bir yıl olacağa benziyor.