EV FİYATLARI YİNE ZAMLANDI

EV FİYATLARI YİNE ZAMLANDI

EV FİYATLARI YİNE ZAMLANDI

Dünya geneli yaşanan küresel krizden en çok gelişmekte olan ülkeler etkilenmeye devam ediyor.
Türkiye’nin başını çektiği gelişmekte olan ülkeler dışa bağımlılıktan dolayı en ufak çatırdamalarda bile büyük krizler yaşıyor.

 Pandemi dolayısıyla yaşanan üretim kısıtlaması ülkelerin ham madde sorunuyla karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Özellikle dünya hammadde üretim zincirini elinde bulunduran Çin’in pandemi sürecinde üretimi kısması tüm ülkeleri zor durumda bırakmıştı. İşte o kısıtlamaların birçoğu kalktı ve üretim zinciri devam ediyor. Ancak bu defa ise üretim kısıtlamasında yaşanan ekonomik kayıpların karşılanması için birçok ürüne zam gelmesine sebep oldu. Bu zamlarda vatandaşın alım gücünün düşmesine sebep oldu. Avrupa’nın birçok ülkesinde enerji ve akaryakıta büyük oranlarda zam yapıldı, ancak milli gelirleri yüksek olan bu ülkeler bu zamları karşılayacak güce sahip oldukları için vatandaşlarının alım güçlerinin düşmesini derinden etkilemedi. Ülkemizde ise alım gücünün düşmesiyle birlikte vatandaşlar zor günler geçiriyor.
 
DÖVİZ ARTIŞI KONUTA YANSIDI
 
Döviz kurunun yukarı yönlü artmasıyla birlikte inşaat malzemelerine yeni zamların gelmesine sebep oldu. Demir, çimento, boya, kapı, pencere, su ve elektrik malzemelerine yeni zamlar gelince inşaat maliyetleri artışları fiyatlara yansıdı. Gaziantep ve Nizip’te imar sorunu nedeniyle arsa sıkıntısı da fiyatların artmasına olmaya devam ediyor. Maliyetler yükselince haliyle konut fiyatlarına yine zamlar geldi. Eylül ayında 800 bin lira civarında satışı yapılan bir konutun Ekim ayında 900 bin liraya satışa çıktığı gözlendi. Bu fiyat artışlarının önümüzdeki günlerde konut kira fiyatlarında da artışlara sebep olacağı öngörülüyor. Merkezi ve yerel yönetimin bu konuları kısa süre içerisinde çözememesi halinde konut alımına gücü yetmeyen vatandaşların artık konut kiralamaya bile gücü yetmeyeceğe benziyor. Gerekli denetimlerinde yapılmaması da fiyatların aşırı yükselmesinin diğer sebebi olarak karşımıza çıkıyor.
 
EVLİLİK HAYALLARİ SUYA DÜŞÜYOR
 
Evlenmek için gün belirleyen gençler kiralık ev bulamayınca veya buldukları evlerin kiralarının yüksek olması nedeniyle düğün tarihlerini ertelemek zorunda kalıyor. Rabbim evlenecek olan gençlerimize ve kiralık ev arayan vatandaşlarımızın yardımcısı olsun. Alım gücü maalesef her geçen gün azaldığından dolayı gençlerimizin evlilik hayalleri suya düşüyor.