Havalar Isındı, Boğulmalara Dikkat Edelim

Havalar Isındı, Boğulmalara Dikkat Edelim

Havalar Isındı, Boğulmalara Dikkat Edelim


Yaz mevsiminin en sıcak olduğu dönemdeyiz. Özellikle bölgemizde Temmuz ve Ağustos ayları aşırı sıcak geçmektedir. Yaz mevsiminin sıcaklığı nedeniyle serinlemek isteyen vatandaşlar sulama kanallarına, göletlere, Fırat Nehri’ne ve havuzlara akın etmektedir. Bölgemizde deniz olmadığı için alternatif yerlerde serinlemek isteyen vatandaşlarımız yüzme bilmediklerinden dolayı boğulmaların sık sık yaşanmasına sebep oluyorlar. Her yıl bu aylarda bölgemizde sulama kanalı, Fırat Nehri ve gölet gibi yerlere giren bazı vatandaşlarımız maalesef ölüme kulaç atmaktadırlar. 
Serinlemek için kanal, gölet veya baraj suyuna giren aile bireyleri hem kendilerini hem de tüm aileyi tehlikeye atabiliyor.  Piknik yapmaya giden aileden birisinin boğulma riski yaşaması nedeniyle ailenin kalan bütün fertleri zor durumdaki bireyi kurtarmaya çalışırken boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu tür ölümler de aile faciasına dönüşebiliyor. Su hayattır, ancak bazen de can alabiliyor. Aileler bu konuda daha dikkatli olmalıdırlar, aile fertleri yüzme bilmiyorsa baraj, kanal ve gölet gibi yerlere girmemelidir. 
Boğulan birini görünce gerekli yüzme eğitimimiz yoksa onu kurtarmak için suya girmemeliyiz. Eğer varsa can simidi, dal parçası, halat gibi malzemelerle boğulmakta olan kişiyi kurtarmalıyız. Çünkü suda boğulan kişi can havliyle onu kurtarmaya çalışan kişiyi suyun dibine çekebilir. Boğulan kişiye ilk müdahale olay yerinde sudan çıkarılıp yapılır ve 112 aranarak acil yardım çağrısı yapılır. Boğulan kişi hem solunum alamaz hem de kalp durması ile karşılaşabilir. İlkyardım olarak suni solunum ve kalp masajı yapılarak hayata dönmesi sağlanır. Suda boğulmaya bağlı ölümler en çok 2 yaşın altında olan bebekler ve ergenlik döneminde bulunan 10 ile 19 yaş grubunda daha fazla görülmektedir. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte televizyon, gazete veya dijital ortamlarda boğulma haberleriyle sık sık karşılaşmaktayız. Üzücü haberleri almak istemiyorsak biraz daha dikkatli davranmalıyız. Aile fertlerini bu konuda uyarmalıyız, eğer ailede yüzme eğitimi alan birisi yoksa bu tür ortamlardan uzak durmalıyız. Bir anlık dalgınlık üzüntülere sebep olmaktadır ve geriye dönüşü de olmamaktadır.